Skip to content

Lahjakorttien arvonlisävero on monimutkainen

Lahjakorttien myynti kiihdyttää yrityksesi kassavirtaa. Kun myyt lahjakortteja, saat rahat ennakkoon, ennen kuin palvelua on toteutettu. Tiedätkö miten lahjakortteja käsitellään? Lahjakorttien käsittelyssä monella yrittäjällä saattaa mennä sormi suuhun. Ei hätää - Vello auttaa!

 

Mitä lahjakortilla tarkoitetaan?

Lahjakortti on ennakkomaksu. Lahjakortit voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään: rahalahjakortit ja tiettyyn palveluun/tuotteeseen kohdistetut lahjakortit. Molemmissa tapauksissa lahjakortti on yrityksen näkökulmasta ennakkoon maksettu palvelu tai tuote. Virallisesti näitä käsitellään kuitenkin eri tavoin, lähinnä arvonlisäverojen osalta. 

Rahalahjakortti ei sisällä arvonlisäveroa

Rahalahjakortti on käytännössä arvoseteli tai prepaid-kortti, joka sisältää eurosummaisen (tai jonkin muun valuutan mukaisen) arvon. Lahjakortissa voi esimerkiksi lukea "Tämä lahjakortti oikeuttaa 50 euron ostokseen liikkeessämme". Lahjakorttia ei ole yksilöity tiettyyn palveluun tai tuotteeseen, ja sen voi käyttää useammassa osassa.

Rahalahjakortti myydään ilman arvonlisäveroa. Yritys kirjaa lahjakortin ennakkomaksuna yrityksen kirjanpitoon (taseeseen). Koska lahjakortin voi käyttää eri palveluihin, tuotteisiin tai vaikkapa toimitusmaksuun, lopullinen arvonlisävero ei ole tiedossa lahjakortin myyntihetkellä. Siksi rahalahjakortti myydään ilman alv:a ja kirjataan ennakkomaksuksi.

Rahalahjakortti on yritykselle helpoin

Kun kuluttaja käyttää lahjakortin tai osan siitä, ostettu palvelu tai tuote myydään normaalisti ja palvelun/tuotteen arvonlisävero kirjataan normaalisti. Käytettävä rahalahjakortti vähentää yksinkertaisesti ostoksen loppusummaa (ja samalla kirjanpidon ennakkomaksuja). Monissa kassaohjelmissa lahjakortteja käsitellään vain yhtenä tapana maksaa muiden maksutapojen rinnalla.

Rahalahjakortti on lahjakorteista helpoin. Näitä lahjakortteja myydessä ja lunastaessa yrityksen ei tarvitse pohtia myynti- ja lunastushetken arvonlisäverokantoja tai palvelun/tuotteen hinnanmuutoksia.

Rahalahjakortista käytetään myös termiä monikäyttöarvoseteli.

Lahjakortti tiettyyn palveluun sisältää arvonlisäveron

Yrityksen myydessä lahjakortin tiettyyn palveluun tai tuotteeseen, ostoksen kohde ja sitä myöten ostoksen arvonlisävero tiedetään jo myyntihetkellä. Tällainen lahjakortti myydäänkin siis arvonlisäverollisena. Lahjakortissa voi esimerkiksi lukea "Lahjakortti oikeuttaa 60 minuutin urheiluhierontaan".

Käytännössä yritys käsittelee lahjakortin myynnin, kuten se käsittelisi palvelun/tuotteen myynnin. Yrittäjä lyö myynnin normaalisti kassaan, tilittää verottajalle myynnin arvonlisäveron ja lupautuu toimittamaan palvelun/tuotteen jälkikäteen.

Tiettyyn palveluun tai tuotteeseen myytyä lahjakorttia ei voi pääsääntöisesti käyttää muuhun ostokseen, kuin siihen, mihin se on myyty.

Tiettyyn palveluun sidotussa lahjakortissa on riski yrittäjälle

Kassavirran kannalta kohdistetussa lahjakortissa on yrittäjän (myyjän) kannalta negatiivinen seikka: Yrittäjän tulee tilittää arvonlisäveron osuus lahjakortin myyntipäivän mukaan, jolloin "yrittäjälle jää käyttörahaa arvonlisäveron verran vähemmän". Rahalahjakortissa arvonlisävero taas tilitetään vasta lahjakortin käyttöpäivän mukaan, jolloin yrittäjä saa arvonlisäveron osuuden verran rahaa käyttöönsä aina siihen asti, kunnes lahjakortti käytetään.

Yrittäjän myydessä lahjakortin tiettyyn tuotteeseen tai palveluun, yrittäjä ottaa samalla riskin joutua tarjoamaan palvelu jälkikäteen pienemmällä katteella. Riskiä on hyvä avata esimerkin kautta:

Kauneushoitola myy lahjakortin kasvohoitoon, jonka myyntihinta on 100 euroa ja hoitovoiteista aiheutuva kustannus yritykselle on 40 euroa. Kate yritykselle on myyntihetkellä 60 euroa. Kun kuluttaja lunastaa lahjakortin eli tulee kasvohoitoon, onkin hoitovoiteiden kustannus yritykselle noussut 50 euroon. Tämän takia yrityksen hinnastossa kasvohoidon uusi hinta on 110 euroa, mutta kuluttaja saa kasvohoidon yhä etukäteen ostettuun 100 euron hintaan, jolloin yritykselle jää katteeksi enää 50 euroa.

Tiettyyn palveluun tai tuotteeseen myydystä lahjakortista käytetään myös termiä yksikäyttöarvoseteli.

Ilmaiseksi annettu lahjakortti on alennuskuponki

Yrittäjänä voit houkutella asiakkaita liikkeeseesi monin eri tavoin ja yksi suosituimmista tavoista on asiakkaille jaettavat houkuttimet. Varsinkin joulunaikaan monet ravintolat mainostavat näin: "Osta 50 euron lahjakortti ystävällesi, saat itsellesi 10 euron lahjakortin ilmaiseksi".

Ilmaiseksi annettu lahjakortti ei virallisesti ole lahjakortti lainkaan, vaan alennuskuponki. Tällaisesta lahjakortista ei ole kertynyt yritykselle ennakkomaksua, eikä siitä - edes lahjakortin lunastushetkellä - makseta arvonlisäveroa.

Kun asiakas käyttää ilmaiseksi annetun lahjakortin (alennuskupongin), käsitellään se hinnanalennuksena. Arvonlisäveroa maksetaan vain loppusummasta alennuksen jälkeen.

 

Tutustu Vellon lahjakorttikauppaan

Tutustu tarkemmin

Lue lisää näistä ominaisuuksista

Lahjakortit

Sähköinen lahjakortti on mahdollista ostaa Vellon kautta mihin vuorokauden aikaan tahansa ja asiakkaasi saa sen käyttöönsä heti.

Lahjakorttikauppa Vellossa

Ennakkomaksut

Kasvata kannattavuutta ja nopeuta kassavirtaasi Vellon avulla. Kerää varausten ja liikuntatuntien maksut etukäteen.

Ennakkomaksut Vellossa

Markkinapaikka

Vellon avulla saat lisää varauksia kalenteriisi ja enemmän osallistujia ryhmätunneillesi. Tämä tarkoittaa enemmän euroja kassaasi.

Vellon markkinapaikka